Ebenezer Operatie Exodus - Vrijwilliger/ster worden.

Vrijwilliger/ster worden

Ebenezer Operatie-Exodus is gezegend door de inzet van toegewijde van westerse vrijwilligers in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Ze komen uit diverse landen, spreken verschillende talen en komen dus uit zeer verschillende culturen, om te helpen. Op zoek naar het Joodse volk en getuigen vanuit de profetieŽn dat hun thuis IsraŽl is. De vrijwilligers/sters bieden humanitaire hulp, maken contact met lokale kerken , om deze te informeren over hun werkzaamheden en om hulp te krijgen bij het vinden van Joodse mensen.

MOSKOU: verslag van Karine Hubregtse, Het was een bijzondere ervaring om drie maanden in Moskou te zijn.

Eťn van de hoogtepunten was de viering van IsraŽls verjaardag. Katrin, vrijwilliger uit Zwitserland en ik, hadden de kans om mensen te ontmoeten van het Ebenezer hoofdkantoor. We haalden ze op van het vliegveld, dat we inmiddels aardig goed kenden. We hadden een prachtige viering in een van de kerken in Moskou. Het was een ontzettend feestelijk gebeuren, met muziek en dans en veel vlaggetjes. Er waren mensen uit IsraŽl, leden van de Knesset en andere belangrijke ambtsbekleders, in elk geval was er die avond een groot saamhorigheidsgevoel tussen Joden en christenen. Een zeer innemend persoon uit de Knesset verwoordde het zo: we hebben alleen nog een ding, wie heeft er gelijk, de Joden of de christenen? Was Jezus de Messias? Hij gaf ook de oplossing voor dit probleem, als de Messias in Jeruzalem komt, vragen we gewoon: ďBent U hier al eens eerder geweest? ĒVerder heb ik erg genoten van de bezoeken aan Holocaust overlevenden.

De verhalen die je hoort, zijn heel aangrijpend en puur. Verhalen van stoute jongetjes, die rebels zijn en niet willen luisteren naar een oudere zus, en dat dit juist hun redding werd. Niet veel mensen vertellen de gruwelijke details en lang niet iedereen spreekt over de oorlog. Niet dat ze dat niet willen maar gewoon, omdat ze liever praten over de lichte bladzijden in hun leven dan over de donkere. Een feit is dat de meeste Joodse mensen erg hartelijk en warm zijn, je veel willen geven, het geweldig vinden dat je langskomt, erg talentvol en succesvol zijn en waren. We hebben heel wat beroemdheden ontmoet, schrijvers, musici, directeuren, artsen. Ook veel boeken gekregen die ik niet kan lezen maar het staat toch leuk in je boekenkast. Je wordt gevoerd, geknuffeld en omhelsd, je krijgt een hoop adviezen, chocolaatjes, fruit, thee en gezelligheid. Ik heb ook erg goede herinneringen aan de christenen in Rusland. Wat een vuur en geloof! Ook had ik het voorrecht om bij een conferentie met ds. Willem Glashouwer te zijn, een interessante ervaring. Wat me opviel is, hoe christenen daar in alles op God vertrouwen en bereid zijn om offers te brengen. Ook hebben ze meer geestelijke honger, lijkt hetÖ Maar het mooiste is, dat voor je ogen eeuwenoude beloftes in vervulling gaan. ís Morgens vroeg en nog een beetje slaperig op de luchthaven, zie je hoe oude en jonge mensen, kinderen, babyís en huisdieren vertrekken naar het beloofde land. Na al die eeuwen rondzwerven, vervolging en gruwelijkheden gaan ze naar huis! Vlaggen en trompetgeschal moet je er wel zelf even bij bedenken. Het is een eer ze te helpen met de bagage (ze vertrouwen je allerlei dingen toe en het is heel gezellig). Wat een feest, als wij een beetje moe terug naar het vrijwilligersappartement gaan, zitten zij heerlijk in een El Al vliegtuig op weg naar IsraŽl. Een nieuw leven tegemoet. Bedankt voor al jullie gebeden. Ik heb beseft dat het heel belangrijk is dat er voor je gebeden wordt.

op het vliegveld van Moskou

Op het vliegveld van Moskou met de nieuwe oliem, helemaal links Karine